Münhezim ne demek?
(ﻣﻨﻬﺰﻢ) sıf. (Ar. inhizām munhezim “yenilmiş olmak” kelimesinden) Yenilmiş, yenilmiş, fethedilmiş: On iki bin kâfir Münhezim oldu / Kimisi Kürt oldu, kimisi Münadim (Süleyman Çelebi).
Mülâzım olmak ne demek?
Mülâzım kelimesi aynı zamanda “teğmen” anlamına gelir. Oberleutnant ise teğmendir.
Mülhem olmak nedir?
TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.
Müteyemmen olmak ne demek?
(ﻣﺘﻴﻤّﻦ) sıf. (ar. teyemmun muteyemmen “uğurlu olmak” kökünden) [Ş. Sami’ye göre muteyemmin doğru olandır.] Uğurlu, mübarek, kutlu: Köyü sevenlerin her zaman ziyaret ettiği bir yerdi. (Hüseyin C.
Müzmal olmak ne demek?
Arapça لحمضم (müzmahal) sözcüğü bağlamında ele alınabilecek kelimeler arasında, “sefih olmak, perişan olmak” anlamına gelen muzmal (Uysal, 2017: 84) ve “sefiller, perişan olmak” anlamına gelen muzmal make9 (Yalçın, 2022: 110) ile telaffuzda kısmen farklılık bulunan müzmaal10 ifadeleri de bulunmaktadır.
Münhedim ne demek Osmanlıca?
(ﻣﻨﻬﺪﻡ) sıf. (ar. inhidām ‘munhedim’ ‘yıkılmış’tan) Yıkılmış, harap olmuş: Kisra kapısı açıldı, munhedim / Kurtuluş Denizi battı ve mun’adim oldu (Hamdullah Hamdî).
Mülhit olmak ne demek?
Özellikle İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren ilahiyat kitaplarında felsefi düşüncenin etkisi altında İslam dinini ve peygamberlik kurumunu eleştirmek ve filozofları peygamberlerin üstüne koymak için kullanılır. Bu tutuma sahip kişiye Mülhid (Mülhid) denir ve bu kişilerin oluşturduğu harekete “Melâhide” denir.
Mülazim rütbesi nedir?
[1] Teğmen. [2] Osmanlı İmparatorluğu’nda bir askeri rütbe.
Mütehassıs olmak ne demek TDK?
“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.
Müsteban olmak ne demek?
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne mustebān “açık ve anlaşılır olmak” kökünden) Açıkça ifade edilmiş, anlaşılmış, şüpheye yer bırakmayacak şekilde, açık, belirgin, apaçık: “Nasîhatü’s-selâtîn” (Âlî Mustafa Efendi) dikişlerinden nasıl mükafatlandırılmıştır.
Müstear olmak nedir?
Kabul edilebilirlik, bir hakka sahip olma durumudur. Sosyal güvenlik mevzuatı anlamında uygunluk, kişinin sigorta çerçevesinde sağlık hizmetlerine hak kazanması anlamına gelir.
Münebbih olmak ne demek?
[1] (‘) Teşvik.
Muessir olmak ne demek?
Anlamı: “Müessir” kelimesi bir şeyin etkisi altında olan veya onu etkileyen kişi anlamına gelir. Genellikle bir kişinin veya durumun bir başkası üzerindeki etkisini veya etkileşimini belirtmek için kullanılır.
Mülemma olmak ne demek?
Sözlükte “renkli, renkli” anlamına gelen “mülemma” kelimesi, öncelikle Fars ve Türk edebiyatında Türkçe, Arapça ve Farsça beyit ve mısralardan oluşan şiirleri tanımlamak için kullanılır. Bu tür şiirlerin yazılmasına Telmi denir.
Mütekamil olmak ne demek?
(Ar. tekāmul mutekāmil, “gelişmek, olgunlaşmak” kelimelerinden) Gelişen, gelişen ve olgunlaşan, olgunlaşan, gelişen: Böyle gelişmiş bir insan topluluğuna millet denir (Mukbil Özyörük).
Müzahim ne demek?
(Ar. muzāḥame muzāḥim, “huzursuzluk, karışıklık çıkaran” kelimesinden) Huzursuzluk ve karışıklık çıkaran kişi: Ancak her insan kendisi için iyi olanı ister ve hoş olmayan şeylere öfkelenir (Cevdet Paşa). Ve onu şeytanla birlikte bulursan, şeytana nazik ol ve kendini ikisinin arasına koy (Ahmet A. Konuk).
Mücehhez ne demek din?
(ﻣﺠﻬّﺰ) sıfat (ar. donatmak fiilinden) Yapılacak iş için gerekli her türlü malzemeyle donatılmış, hazır edilmiş, donatılmış, döşenmiş: Biz fikir ordusuyuz, hikmet alametleriyle donatılmışız / Hakikat ayetleri gözümüzde okunuyor (Tevfik Fikret) . ѻ Donatılmak: Donanımlı olmak.
Müstahkem Osmanlıca ne demek?
Arapça kökenli olan “مستحكم” (mustaḥkam) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Müstahkem” kelimesi, müstahkem, takviye edilmiş veya korunmuş bir şey veya yeri ifade eder.
Müsellim ne demek Osmanlıca?
Müsellem, Osmanlı İmparatorluğu’nda savaş zamanlarında ordunun sokaklarını temizlemek, köprüleri onarmak, yolları açmak gibi birçok görevi yapan kişiydi.
Kaynak: bluepromosyon.com.tr