İçeriğe geç

Lezzetli Türkçe Mi

Lezzet hangi dilden?

Taste – Nisanyan Sözlük. Arapça laḏḏa(t) لَذَّة “tat, özellikle güzel tat” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve lḏḏ kökünden gelir. Bu kelime, faˁla(t) ölçüsünde Arapça laḏḏa لَذَّ “tatlıydı” fiilinin ism-i merre’sidir.

Güzel Türkçe bir kelime mi?

güzel – Nişanyan Sözlüğü. Orta Türkçe “glazed” kelimesinden türemiştir, “hoş görünüm, güzel” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe “gökyüzü, (mecazi olarak) güzel” kökünden türemiştir.

Lokanta Türkçe bir kelime mi?

“Lokanta” kelimesi Türkçe’deki İtalyanca “locanda” kelimesinden gelir. Restoran kelimesi Fransızca’dan (Fransızca: restaurant) Türkçe’ye gelen bir kelimedir. “Yenilemek” veya “onarmak” anlamına gelen “restaurer” kökünden gelir.

Sofra Türkçe mi?

Sufra(t) Arapça sfr سُفرة kökünden gelir. 1. “Yolculuk yemeği, erzak, 2. Yemek yenilecek yer, battaniye, tepsi” kelimesinden türemiştir.

Türkçe en çok hangi dilden kelime aldı?

1. Arapça – 6467 kelime. En sık kullandıklarımız: ruh, asker, yol, ceza, devlet, çocuk, iftira, kanun, isim, kader, kadayıf, kelime, maaş, mektup, mücevher, nakit, Ramazan, sıfat, şaka, şehit, telaffuz, ticaret, yemin, zamir, zanaat.

Ceviz hangi dilden?

Arapça cawz جوز “ünlü ağaç ve sert kabuklu meyvesi, juglans regia” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça gawz veya gōz kelimesinden bir alıntıdır.

Türkçe en zor kelime nedir?

Bu nedenle soyadından türeyen sözcükleri de en uzun sözcüğe katacak olursak, “sanki ay yıldızlı al bayrağı taşıyan kahraman oğullardan birisin, sanki olamadıklarımızdan birisin.” “etkisizleştirmek” ise 117 harfle Türkçedeki en uzun anlamlı ve olası sözcük olarak değerlendiriliyor.

İyi Türkçe mi?

good – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe edgü “fayda (isim), yararlı, iyi (sıfat)” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe ed “mal, varlık, yararlı şey” kelimesinden Eski Türkçe eki +PDU ile türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.

Yok hangi dil?

Çakmak (2013: 466), var kelimesinin “Türk-Moğol fiilinden türemiş bir sıfat” olduğunu, yok kelimesinin ise yo- fiilinden geldiğini belirtmiştir.

Şef Türkçe bir kelime mi?

“Şef” kelimesi, mutfağın başı anlamına gelen chef de cuisine (Fransızca telaffuzu: [ʃɛf.də.kɥi.zin]) teriminden türemiştir.

Yemek kelimesi Türkçe mi?

Essen – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe yé – veya ye – “yemek” fiilinden türemiştir. Eski Türkçe yé- fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +(A)mAk ile türemiştir.

Restoranın Türkçe karşılığı nedir?

Restoran, yiyeceklerin pişirildiği, servis edildiği ve satıldığı bir yerdir.

Tencere Türkçe mi?

Tencere (Arapça: طنجرة), genellikle paslanmaz çelikten yapılmış, bir şeyler pişirmek veya kaynatmak için kullanılan derin, genellikle yuvarlak bir mutfak aletidir.

Sini hangi dilden gelir?

sini – Nişanyan Sözlüğü. Farsça sīnī سینی “büyük bakır tepsi” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

Menü yabancı bir kelime midir?

Menü kelimesi birçok dilde kullanılan bir kelimedir ve menü anlamına gelir. Dilimize Fransızcadan girmiş olup Latince kökenli bir kelimedir. Fransızcada “menu” olarak yazılır ve “mönü” olarak okunur.

Kelime hangi dilden gelir?

Kelime, Arapça كلمة (kelime) kelimesinden türemiş olup “söylenen, söz” anlamına gelmektedir.

Leziz hangi dilde?

lezzetli – Nişanyan Sözlük. Arapça lḏḏ kökünden gelen ve “güzel tat, lezzetli” anlamına gelen laḏīḏ لذيذ kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime Arapça laḏḏa لَذَّ “tatlıydı” fiilinin sıfatıdır.

Gastronomi hangi dilden türemiştir?

Gastronomi, eski Yunanca γαστήρ -τρός “mide” ve -νομία “-kural” kelimelerinden türetilmiş bir bileşik kelimedir. Yemek ve kültür arasındaki ilişkinin incelenmesi, zengin veya narin ve iştah açıcı yiyecekler hazırlama ve servis etme sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi beslenme bilimidir.

Yemek kelimesi hangi dilde?

Essen – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe yé – veya ye – “yemek” fiilinden türemiştir. Eski Türkçe yé- fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +(A)mAk ile türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ledpower.com.tr