İçeriğe geç

Trabzonlular Türk Mü Rum Mu

Trabzonluların kökeni nedir?

Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.

Trabzon Rum mu Laz mı?

Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.

Trabzon Türk müdür?

Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir. 1923’te Yunanistan ve Türkiye arasındaki “nüfus mübadelesi” ile Rum nüfus bölgeye gönderilmiştir. Bazıları Müslüman olmuş, ancak zamanla Türk olmuşlardır.

Trabzon’da Rumlar var mı?

Bugün Trabzon’un doğusunda Pontus Rumcası konuşmaya devam eden Müslüman Rumlar bulunmaktadır.

Trabzon hangi soydan gelir?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Trabzon hangi kökenli?

Trabzon isminin “Tirab/ar diyarı” anlamına gelen “Trab” ve “Zon” isimlerinden geldiğine dair pek fazla bilgi yoktur. “Trab” Orta Asya Türk kabilesinin ismidir. Zone bir yer ekidir. Türk kabilesi bir yer kurduktan sonra bu yeni yere “Trabzon” adı verilmiştir.

Karadeniz neden Rum?

Drews, “The Oldest Greek Settlements in the Black Sea” (ed., Ö. Çapar), AÜDTCFTAD, XV/26, (1991), s. 303-327. 2 Yunan terimi, Arapların Doğu için kullandıkları bir terimdir. Hatta Türkler Anadolu’yu fethettikten sonra bile bu bölge için Yunan ülkesi terimi kullanılmaya devam etti.

Trabzon halkı Rum mudur?

Günümüzde Trabzon’da Rumca konuşan bir topluluk bulunmamakla birlikte, kentin tarihi yapısı ve bazı ailelerin yaşattığı gelenekler Rum mirasının izlerini taşımaktadır.

Trabzon Sürmene Rum mu?

Böylece Trabzon yöresindeki Sürmene’de yerli halk kısa sürede Hıristiyanlığa geçmiş ve sonraki yıllarda Rum adı verilen Hıristiyan topluluğunu oluşturmuşlardır.

Karadenizliler hangi Türk boyundan?

Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip daha sonra Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Trabzon mezhebi nedir?

Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.

Rumlar Trabzon’u ne zaman terk etti?

Osmanlı-Rus Savaşı Mart 1916’da başlar. Doğu Karadeniz bölgesindeki Müslümanlar Karadeniz’e kaçarlar. 16 Ağustos 1916’da Ruslar Trabzon’a girer. Türk hükümeti zayıftır, Trabzon valiliğini Yunanlılara bırakır ve kaçar.

Trabzonda neden Rumca konuşulur?

Bu dil, Ortodoks Hristiyan Rumların 1923’te Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sırasında anavatanlarını terk etmelerinden sonra Yunanistan’a geldi. Ancak bu dil hala Trabzon’un doğusunda konuşulmaktadır. Pontus Rumcası, Modern Yunanca ile aynı dilin bir lehçesi olarak kabul edilir.

Trabzon Yunan mı?

Antik Yunan döneminde, M.Ö. civarında Trabzon. M.Ö. 700 civarında Yunanlılar tarafından kurulan bir şehir. Yunanca ilk adı Trapezus’tur, bu kelimeden günümüzdeki Trabzon ismi türetilmiştir. Trabzon isminin en az 2700 yıllık bir geçmişi vardır.

En çok Rum hangi ilde?

Günümüzde Anadolu’da yaşayan Rum kökenli aileler Trabzon’un Of bölgesinde yoğunlaşmıştır. Yazıcı, Beyazıtlar, Melesler, Altukalar (Altıokka) ve Çelikler’in en ünlü torunları San’dır. Papandreu ve Rodos rahiplerine dayanmaktadır.

Trabzon’da hangi milletler var?

Bölgede Hititler, Asurlular, İskitler, Halib, Makron, Kimri, Amazon ve Kloh gibi Türk topluluklarının yaşadığı düşünüldüğünde, Trabzon’un kuruluşu Yunan Pontus veya Bizans’tan çok Türklük meselesidir. Orta Asya’dan gelen bu Türk kabilelerinden sonra, Miletliler 756-750 M.Ö. 50 MS.

Trabzonlular nereden göç etti?

Osmanlı öncesi dönemde Trabzon ve çevresindeki Hıristiyan Türk varlığı Of ile sınırlı değildi. Çoğunluğu Kıpçaklardan oluşan Hıristiyan Türkler, genellikle Gürcistan üzerinden Karadeniz bölgesine göç ettiler. Bazıları Komnenosların hizmetinde iken, diğerleri bağımsız hareket ettiler.

Trabzonun etnik yapısı nedir?

Etnik ve kültürel çeşitlilik Trabzon’un etnik yapısı, şehrin tarihi geçmişinden kaynaklanan bir çeşitliliği yansıtmaktadır. Rumlar, Gürcüler, Lazlar ve Türkler şehrin kültürel mozaiğinin bir parçasıdır.

Trabzon hangi mezheptir?

Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ledpower.com.tr