Don olayı en çok nerede görülür Türkiye?
Doğu Anadolu Bölgesi karasal iklime sahiptir. Kışın yağışlar kar şeklinde düşer ve çok fazla don olur.
Don olayı nedir ne demek?
Kırağı, yeryüzünde ve yeryüzüne yakın bölgelerde hava sıcaklığının donma noktasının altında olması durumunda havadaki su buharının yoğunlaşmasıyla yeryüzünde oluşan buz veya buz kristalleri tabakasıdır.
Don olayı en çok hangi bölgeye zarar verir?
Göller, rezervuarlar ve nehirler gibi büyük su kütlelerinin yakınındaki alanlarda don riski her zaman düşüktür. Orman alanları soğuk havayı saptırır ve aşağı doğru yönlendirir, bu nedenle orman alanlarını korumak önemlidir. Donmaya duyarlı bitkilerin yetiştiği alanlarda toprak işleme önlenmelidir.
Don hava Olayı Nedir?
Erken büyüyen meyve ağaçları, muz ve narenciye bahçeleri, sebze fideleri, seralarda yetiştirilen süs bitkileri ve erken mevsim sebzeleri dondan en çok zarar görenlerdir. Don olayı: Bu, standart hendeklerde ölçülen hava sıcaklığının 0 °C veya altına düştüğünde meydana gelen bir olaydır.
Don hangi aylarda olur?
Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Ege bölgelerinin iç kesimlerindeki istasyonlarda donların ortalama son tarihleri 10 Nisan ile 20 Mayıs (100-140 gün) arasında değişmektedir. Akdeniz ve Ege kıyılarındaki istasyonlarda ise ilkbahar donları Ocak ve Şubat aylarının ilk yarısında (25-45 gün) sona ermektedir.
Don olayları neden olur?
Şiddetli kış şartları, yoğun kar yağışı, kuvvetli ve sert rüzgarlar ve buzlu hava koşulları yaşandığında buzlanma ve donma olayları meydana gelir ve Meteoroloji bu durumu uyarı olarak yayınlar.
Don olayı ne zaman olur?
Tarımda don riski genellikle -2°C ile -5°C arasında başlar. Bu sıcaklık aralığında bitkilerin yapısı ve hücreleri donmaya başlar. Sıcaklık -5°C’nin altına düştüğünde donma daha sık ve daha şiddetli gerçekleşir.
Toprak kaç derecede donar?
> Hafif don: 0 °C ile -2,2 °C arası, > Orta şiddette don: -2,2 °C ile -4,4 °C arası, > Şiddetli don: -4,4 °C’nin altı.
Antalya’da don olur mu?
Şehirde kar yağışı ve don gibi meteorolojik olaylar neredeyse hiç görülmez. İldeki yıllık ortalama bağıl nem yaklaşık %64’tür.
Don olayı nasıl önlenir?
Don hasarını en aza indirmek için; Toprak nemli, yabani otsuz, düzeltilmiş ve sıkıştırılmış olmalıdır. Don dönemlerinden önce, ekinler, organik madde, gübre artıkları ve yabani otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır.
Don olayı hangi iklimde olur?
Tropikal bölgede don nadirdir. Donların felaket düzeyinde meydana geldiği orta enlemlerdeki tek bölgedir (Şahin ve Sipahioğlu, 2002). Uzun süreli ve şiddetli don olayları, antisiklonların etkili olduğu soğuk ve kuru iklimlere sahip bölgelerde ve kıtasal karaktere sahip alanlarda kaydedilir.
Karadenizde don olur mu?
Yaz ve kış sıcaklıkları Orta ve Doğu Karadeniz bölgesine göre biraz daha düşüktür. Yıllık yağış miktarı Orta Karadeniz bölgesine göre daha düşüktür. Kar yağışı ve don, Doğu ve Orta Karadeniz bölgesine göre daha sık görülür.
Yağmurda don olur mu?
Dünya yüzeyinin yakınında suyun donma noktasının altında bulunan bir soğuk hava tabakasının varlığı yağmur damlalarının tekrar donmasına neden olabilir. Ancak, bu soğuk hava tabakası çok inceyse, yağmur damlaları yere çarpmadan önce donmak için yeterli zamana sahip olmaz.
Don olayı en az nerede görülür?
Don riski büyük su kütlelerinin yakınında daha düşüktür ve Kuzey Yarımküre’de, güneye bakan yamaçlardaki çit bitkileri, kuzeye bakan yamaçlardaki çit bitkilerine göre don hasarına daha az maruz kalır. Güney Yarımküre’de ise tam tersi geçerlidir.
Don olayı nasıl gerçekleşir?
Kısaca, don, sıcaklığın 0 °C’nin altına veya 0 °C’ye yakın bir değere düşmesiyle oluşan bir olaydır. Radyasyon ve iletim yoluyla yüzeyin aşırı soğumasına neden olan olaylar, don oluşumu için uygun temel koşulları yaratır.
Zirai Don nerede görülür?
Düşük hava sıcaklıkları: Tarımsal don, hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde meydana gelir. Genellikle kış aylarında ve yüksek rakımlı bölgelerde daha yaygındır.
Don olayı hangi iklimde olur?
Tropikal bölgede don nadirdir. Donların felaket düzeyinde meydana geldiği orta enlemlerdeki tek bölgedir (Şahin ve Sipahioğlu, 2002). Uzun süreli ve şiddetli don olayları, antisiklonların etkili olduğu soğuk ve kuru iklimlere sahip bölgelerde ve kıtasal karaktere sahip alanlarda kaydedilir.
Türkiye’de ılıman iklim nerelerde görülür?
Türkiye’de Karadeniz kıyısında ve Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında bulunur. Yazlar serin, kışlar sıcak ve her mevsim yağışlıdır. Her mevsimde yağış daha fazla bulut ve daha az güneş ışığına yol açar.
Hangi meyveler don olayından etkilenmez?
Hangi meyveler dondan etkilenmez? Kiraz ağaçları diğer bazı meyve ağaçlarına göre düşük sıcaklıklara daha dayanıklıdır. … Erik: Erik ağaçları da dona dayanıklı meyve ağaçlarıdır. … Nar: Nar ağaçları soğuğa ve dona karşı çok dayanıklıdır.
Kaynak: egitimhabercisi.com.tr